I N F O R M '  R T

Butlletí informatiu de l'artista pintor ADOLF                                             Número 1   (500 exemplars)                                       Desembre 1998

Presentació
Amb aquest mini butlletí de periodicitat espontània i imprevisible pretenc informar-vos de les activitats que duc a terme en el món de l'art: exposicions, mostres, cursos, i altres activitats paral.leles.  Podeu enviar-me els vostres suggeriments, consells i crítiques constructives per correu postal o electrònic. Si algú no el vol rebre o el prefereix en castellà, també m'ho podeu indicar. Així mateix podeu trobar una versió del butlletí en color a la meva plana d'Internet. 

El gravat
És una tècnica força complexa que he estudiat aquest estiu de la mà de l'artista i professora Cristina Pérez. De totes les múltiples variants del gravat m'he centrat en les tècniques de l'aiguafort, l'aiguatinta i la punta seca. La punta seca és la més senzilla de totes, on amb un buril o qualsevol eina tallant, graves (ratlles) un dibuix sobre una superfície (zenc, coure, etc.), llavors s'entinta i es passa la planxa i el paper pel tòrcul (premsa per estampar els gravats). Cada obra estampada per aquest mètode, que pot trigar entre 10-15 minuts per a cada una, es considera obra original a diferència de les litografies (en offset) que també van numerades. Actualment de cada planxa faig diferents proves d'artista (P.A.) i sèries numerades de 10 o 25 exemplars (1/25, 2/25, 3/25...). L'aiguafort, que és la tècnica que més utilitzo, consisteix en vernissar prèviament la planxa metàl.lica, i llavors es ratlla només el vernís, un cop fet el dibuix s'introdueix en un bany d'àcid que es menja les parts ratllades, i que és on es dipositarà la tinta de gravat quan s'entinti i després es passi pel tòrcul. L'artista del gravat treballa en negatiu, ja que va dibuixant zones clares sobre fosques, i a l'inversa d'esquerra a dreta ja que el full queda imprès al revés de la planxa. L'aiguatinta s'aconsegueix dipositant resina en pols sobre el metall i fixant-la, i fent diferents banys d'àcid, allà on hi ha una partícula de resina l'àcid no l'afectarà i no quedarà entintada; va ser una tècnica molt utilitzada per Goya, i es diu així per les tonalitats de grissos que es poden aconseguir. Es poden fer retocs amb punta seca i amb un brunyidor per aclarir determinades zones, però amb el gravat cal tenir molt clara i estructurada la manera de treballar.


"Masia Torre Blanca", aiguafort, aiguatinta i punta seca, planxa de 14,8 x 14,8 cm


Currículum 1998
-Exposició individual "ADOLF  10 ANYS DE REALISME, HIPERREALISME, I ALGUNES SEQÜÈNCIES" a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès, amb un recull de les obres més importants del últims 10 anys, i amb l'edició d'un catàleg de l'exposició. (Més de 60 obres exposades des del 18 de desembre de 1997 al 18 de gener de 1998, sens dubte l'exposició més important realitzada fins el moment). 
-Exposició virtual a la galeria TcArt Gallery de Sant Petersburg. Rússia. (Les visites a la meva plana d'Internet van augmentar considerablement durant aquesta exposició virtual, és a dir, a través d'Internet. Els meus quadres estaven a la plana d'art més important de Rússia). 
-Exposició inaugural "COL·LECTIVA DE 7" a la Galeria-Taller Pou d'ART. Sant Cugat del Vallès. (Exposició dels últims olis a la galeria més gran i variada de Sant Cugat. Durant l'última setmana d'exposició vaig pintar un quadre a la mateixa galeria, davant dels visitants). 
-Exposició virtual "Binary Code" de R2001 a la Trans-Hudson Gallery. New York. 
-Premi Local en el XI Concurs de Pintura Ràpida “Francesc Cabanas i Alibau”. Sant Cugat del Vallès. (Altres anys havia aconseguit el 1r premi, el 2n, i el Local dues vegades més). 
-Exposició col.lectiva "Artcentre" al Centre Comercial Sant Cugat. (Retrats i seqüències). 
-Exposició col.lectiva a Tubal Cain Gallery and Contemporary Arts Foundation. Harrogate, England. (Vaig dur Dibuixos Seqüencials a la primera exposició en el món real del grup internacional d'artistes, interconnectats a través d'Internet, Renaissance 2001). 
-Exposició virtual "Country Without Borders" de Renaissance 2001 a Abraham Lubelski Gallery i 450 Broadway Gallery. New York. (Per culpa de l'agència de transports, les obres enviades a New York no van poder participar a l'exposició col·lectiva real, i només vaig poder mostrar les obres a la galeria a través de l'ordinador). 
-Exposició col.lectiva inaugural a la galeria d'art Espai Gorina. Sant Cugat del Vallès. (8 artistes santcugatencs en una nova galeria, on presento per primera vegada els meus gravats). 
-Mostra permanent de gravats a l'espai d'art i emmarcació de Més Marcs. Sant Cugat. 
-Exposició col.lectiva a la 50 Frankfurter Buchmesse amb Batik International Art. Francfort, Germany. (Dibuixos i gravats a la famossísima Fira del Llibre de Francfort, amb més de 100.000 visitants, i primer contacte comercial amb el grup Batik). 
-Mostra de FIRART a l'Ateneu Santcugatenc. (La mostra anual de l'associació d'artistes. Els primers diumenges de mes encara participo a la Fira d'Art que fem a la Plaça Octavià, ja que és un bon espai per promocionar-se entre el gran nombre de públic que ens visita). 
-Exposició col.lectiva a Amaury Gallery de Castelló. (Dibuixos seqüencials i gravats). 
-Exposició col.lectiva "12 per Nadal" a la Galeria-Taller Pou d'ART. (12 artistes de diferents tendències i tècniques. Aquí presento obra sobre tela i sobre fusta, dibuixos i gravats). 

Inauguració
Esteu tots convidats a la inauguració de l'exposició 12 per Nadal, el dissabte 12 de desembre de 1998 a les 19'30 hores, a la Galeria-Taller Pou d'ART (c/Balmes, 35) de Sant Cugat, on podreu veure les últimes obres que he realitzat, i una gran quantitat de gravats. L'exposició estarà oberta fins el 14 de gener de 1999. Horari: de dilluns a dissabte de 17 a 20'30 hores, els dissabtes matí de 10 a 14, els diumenges d'11 a 14'30, també obert pel matí (10'30 a 13'30) els dies 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30, 31de desembre, i  3, 4, 5 de gener. Tancat els dies 25, 26, 1 i 6. 
Per aquesta exposició li vaig proposar a la Maria Fabre, directora de Pou d'ART, que podríem fer una obra conjunta entre tots els artistes de la col.lectiva, cadascú faria una interpretació del pou d'aigua que hi ha dins de la galeria, i totes juntes formarien una obra global, i força seqüencial. Aquesta obra tan especial també la podreu veure a l'exposició. 

Contactes
Actualment tinc contactes amb la Galería Bisel de Cartagena, on tenen algunes obres meves en dipòsit exposades al públic, i amb Amaury Gallery de Castelló, on exposaré en col.lectiva aquest mes de desembre. També hi ha una galeria molt important a Barcelona on possiblement faci un exposició d'aquí a un any, però aquest és un projecte a llarg termini del qual us n'informaré quan es porti a terme. També estic realitzant molts contactes amb galeries i clients de l'estranger a través d'Internet. 

Internet
Per celebrar 1 any de la plana ADOLF  Dibuix i Pintura a Internet (http://personal.redestb.es/adolf) (inaugurada l'1-9-97) vaig organitzar un sorteig d'un gravat on es podia participar mitjançant el correu electrònic o enviant-me una postal al meu taller. (Es va informar d'aquesta activitat a través dels mitjans de comunicació locals i per Internet). L'afortunada guanyadora ha estat: Mª Reyes Núñez Bianchini de Barcelona. L'obra està reproduïda a la primera plana d'aquest butlletí. 
El mes passat la plana va rebre un premi per ser la més visitada del buscador BIWE, en la categoria de Museus i Galeries d'Art. El nombre de visites a finals de novembre era de 14.400. Actualment ja hi ha més de 100 obres repartides en diferents apartats de la plana: Façanes, portes i finestres; Models, nus i seqüències; Marroc; Gravats; Petits fragments de realitat; Retrats; Monestirs, esglésies, i altres obres per encàrrec. Altres seccions de la plana són: Exposicions (informació actualitzada de les exposicions que realitzo); Els quadres de la setmana (cada setmana presento una obra nova); Currículum (totes les activitats realitzades); Última gran exposició individual (retalls de premsa i entrevistes als diaris i a la ràdio per a l'exposició dels 10 anys); Classes de dibuix i pintura; Links (enllaços a d'altres artistes i buscadors); Renaissance 2001 - LightHome of Catalonia (plana que connecta amb aquest grup internacional d'artistes). 
A més a més de les visites que rep la plana, també rebo missatges de tots els racons del món, i estableixo contactes amb altres artistes i amb afeccionats a l'art. 


"Set marroquins petant la xerrada", oli sobre tela 73 x 41 cm, pintat a mitjans del 1998.

Cinema
"Una Guia de Cinema" és el títol d'una secció del setmanari gratuït d'informació GRAN SANT CUGAT on aconsello els lectors sobre els tipus de pel.lícules que hi ha a la cartellera santcugatenca, acompanyats d'alguns comentaris crítics. (També es pot consultar permanentment per Internet: http://personal.redestb.es/adolf/guiacinema.html). 
Aquesta és una tasca que ja havia dut a terme en una antiga revista de Sant Cugat on escrivia sobre la relació entre les avantguardes pictòriques i el cinema, i més recentment havia fet els comentaris de les estrenes de cinema i vídeo a Televisió Sant Cugat. Aquest setmanari m'ofereix la possibilitat de mantenir contacte amb un art que té estrets lligams amb la meva pintura, sobretot amb les seqüències. 

Classes de Dibuix i Pintura
Aquest any s'han omplert 4 grups diferents: dono classes en el 6è Curs-taller de Dibuix i Pintura a l’Ateneu Santcugatenc (nivells inicial i avançat, dijous i divendres), en el Curs de Dibuix i Pintura al Casal de Valldoreix (avançat, dilluns), i en el Taller de Dibuix i Pintura a la Galeria-Taller Pou d'ART (inicial, dimarts). Hi ha la possibilitat de formar dos grups inicials més (per majors de 13-14 anys) els dimecres al matí al Casal de Valldoreix o el dissabte al matí a Pou d'ART, per això em podeu trucar directament a mi, al Pou o al Casal. Aquest nivell inicial està adreçat tant a persones que mai han dibuixat o pintat com per aquelles que tenen una mica d'experiència i volen aprofundir en les bases del dibuix. 

Encàrrecs
Si voleu encarregar algun retrat a llapis o a l'oli, o el dibuix o pintura d'alguna masia, església, monestir o façana, o un tiratge limitat i numerat de gravats fet expressament per a vosaltres, etc., cal que ho feu amb la màxima antelació possible donat que hi ha una llista d'espera que cal respectar. 

Telèfons
ADOLF                             93 674 60 28                                         Casal de Valldoreix                93 589 82 69 
Ateneu Santcugatenc    93 674 51 95                                          Galeria-Taller pou d'ART     93 590 60 86 

Espero trobar-vos el dia de la inauguració a la Galeria-Taller Pou d'ART, però si no podeu anar-hi aquell dia, serà un plaer acompanyar-vos en un altre moment si em truqueu abans a casa. 
Bon Nadal i Feliç Any 1999 !!!!


c/ Pere Mas, 17   08190 Valldoreix
Sant Cugat del Vallès - Vallès Occidental
correu electrònic: adolf@mx3.redestb.es
plana a Internet: http://personal.redestb.es/adolf