RECULL DE PREMSA
de l'exposició "ELS EX-LIBRIS I ELS LLIBRES"
(les notícies estan presentades en ordre cronològic invers)


Ràdio Sant Cugat - CULTURA

(http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/Cultura/20327.htm)

Noticia difosa el 12/01/06

Francesc Fontbona repassa la història dels ex-libris catalans a la Casa Aymat

'El gran moment dels ex-libris a Catalunya va ser durant el Modernisme'. Així ho ha dit el cap de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, Francesc Fontbona durant la conferència 'Breu història de l'ex-libris a Catalunya' que ha ofert a la Casa Aymat, coincidint amb l'exposició d'ex-libris que acull aquest equipament.

La conferència ha completat l'exposició d'exlibris que es pot veure a la Casa Aymat fins el proper dia 15

Francesc Fontbona ha repassat els inicis dels ex-libris al Principat des del segle XVI, quan aquests eren només una marca de propietat i normalment hi anava incorporat l'escut de la família, fins a l'actualitat, passant per l'etapa d'esplendor del Modernisme.

Va ser precisament durant l'etapa de finals del segle XIX i principis del XX quan aquesta expressió va assolir la categoria d'art, canviant completament la visió que es tenia d'ells fins llavors. Així ho ha explicat Francesc Fontbona.

Francesc Fontbona: És a partir del modernisme que els artistes es proposen fer obres d'art, fins al punt que es feien ex-libris que no arribaven a enganxar-se a cap llibre.
ESCOLTA-HO

Fontbona ha valorat molt la tasca que s'ha fet al llarg del segle XX i la que s'està fent actualment però ha afirmat que no es pot comparar amb el moment estelar que es va viure durant l'etapa modernista.

Francesc Fontbona: Actualment s'està en un moment normal, ara es practica molt i hi ha bona tècnica però no és el moment estelar ue va representar el Modernisme.
ESCOLTA-HO

Finalment Fontbona ha valorat molt positivament l'exposició que es pot veure encara, i fins el 15 de gener, a la mateixa Casa Aymat i que ha definit com una bona antològica dels ex-libris catalans, des del segle XVI i amb bons exemplars dels grans ex-libristes de l'època daurada com Alexandre de Riquer, Josep Triadó o Joaquim Renart o de més moderns com García Falgàs o Ramon Borrell.

Adrià Claramunt

 


Ràdio Sant Cugat - CULTURA

(http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/Cultura/20217.htm)

Noticia difosa el 4/01/06

L'artista Adolf regala a través de la seva web un ex-libris universal per personalitzar els llibres

L'artista santcugatenc Adolf celebra el canvi d'any regalant a través de la seva pàgina web un ex-libris universal que es pot descarregar i personalitzar lliurement. Es tracta d'un model que serveix per estampar el nom del titular als llibres i recordar, així, qui n'és el propietari.

Els internautes es poden descarregar el model
per Internet i afegir el nom del titular

Amb aquesta iniciativa, l'artista valldoreixenc ha volgut apropar els ex-libris als internautes i celebrar el final de l'any 2005, un any marcat, entre d'altres coses, per la inauguració d'una exposició al Museu de Sant Cugat que repassa la història dels ex-libris i que està comissariada pel propi Adolf.

Tothom qui vulgui es pot descarregar el model a través de la secció dedicada als ex-libris de la plana web www.adolf-art.com. Un cop fet això, només caldrà afegir-hi el nom per personalitzar-lo i ja estarà a punt per marcar la propietat d'un llibre.

Adolf: Un ex-libris universal és aquell que no porta el nom del titular. Tothom que entri a la web se'l pot baixar i imprimir-lo en alta ressolució. Vaig pensar que era una bona idea per acabar el 2005.
ESCOLTA-HO

L'ex-libris que es pot descarregar de la plana web és un model 'amenaçador', tal com l'ha descrit el propi Adolf, perquè està especialment destinat a marcar els llibres que es deixen a algú per recordar que s'han de retornar.

Adolf: És un ex-libris amenaçador. Posa 'Pobre de tu que triguis un any a tornar-me'l'. Serà un bon recordatori de què el llibre s'ha de retornar al seu propietari.
ESCOLTA-HO

Recordem que l'exposició 'Els ex-libris i els llibres' es pot visitar al Museu de Sant Cugat fins el proper 15 de gener. El dia 11, a més, hi haurà una conferència sobre el tema de l'ex-librisme.

Miquel Herrada

 

Notícia a la revista mensual BON ART del mes de desembre de 2005, número 74.



 

Notícia a la revista quinzenal ON Sant Cugat del 16 de desembre de 2005.



 
Comentari al Diari de Sant Cugat del 15 de desembre de 2005.



 


Visita guiada per part del comissari de l'exposició a un grup de 'Barcelona Cultural'
(13-12-2005)



 


Notícia al TOT Sant Cugat del 8 de desembre de 2005.



 

Notícia i entrevista a Televisió Sant Cugat el 7 de desembre de 2005. (Properament posarem el fragment en vídeo de la notícia)

 
Notícia al diari Més Terrassa de l'1 de desembre de 2005.



 
Notícia al Diari de Sant Cugat de l'1 de desembre de 2005.



 
Notícia breu a la revista ATENEU, centre d'informació d'entitats i col.lectius de Sant Cugat del Vallès.
Número 45, 1 de desembre de 2005.                          (Cliqueu per a ampliar la imatge)
 

Ràdio Sant Cugat - CULTURA
(http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/cultura/19717.htm)

Noticia difosa el 30/11/05

Una exposició a la Casa Aymat repassa l'evolució dels 'ex-libris' a Catalunya

La Casa Aymat acull fins al 15 de gener una mostra que repassa l'evolució dels ex-libris a Catalunya. L'exposició, comissariada per l'artista valldoreixenc Adolf, inclou peces que daten des del segle XVI fins a l'actualitat. Els ex-libris procedeixen d'una convocatòria pública i de la Biblioteca de Catalunya.

La Casa Aymat del Museu de Sant Cugat acull fins al 15 de gener 'Els ex-libris i els llibres'. La mostra inclou 151 ex-libris realitzats per autors catalans. Una part de les peces procedeixen d'una convocatòria oberta a artistes catalans i la resta, de la Biblioteca de Catalunya.

Durant la inauguració de l'exposició, el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, ha destacat la qualitat artística de la mostra.

Lluís Campins: És una exposició de petit format per les dimensions de les peces que es mostren, però també d'una qualitat artística molt important.
ESCOLTA-HO

Per la seva banda, el comissari de l'exposició, Adolf, ha subratllat que la mostra permet seguir l'evolució estilística dels ex-libris des dels inicis del segle XVI fins al segle XX.

Adolf (refereint-se als ex-libris actuals): El més interessant d'aquesta selecció és la diversitat estilística però també de les tècniques emprades: des de la xilografia, a les tècniques calcogràfiques, com pot ser l'aiguafort, el dibuix, la pintura, el linogravat, tècniques mixtes, i el disseny generat per ordinador, que és la darrera tècnica que s'ha obert en el món de l'exlibrisme.
ESCOLTA-HO

L'exposició 'Els ex-libris i els llibres' forma part de la programació de l'Any del Llibre i la Lectura.

Josep Gimeno

Més dades afegides per la organització, sobre la inauguració d'ahir:

A la inauguració van assistir unes 90 persones.
A l'acte va intervenir breument el tinent d'alcalde Toni Ramon, el director del Museu Lluís Campins, i el comissari de la mostra Adolf.

A l'acte hi va assistir el Cap de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, Sr. Francesc Fontbona, i el president de l'Associació Catalana d'Exlibristes, Sr. Francesc Orenes, així com afeccionats a l'exlibrisme, alguns dels artistes participants (entre ells el pare Oriol M. Diví, que ja ha realitzat més de 500 ex-libris), així com d'altres membres de l'associació catalana d'exlibristes.

Aquesta exposició es divideix en dues parts ben diferenciades:
Per una banda una selecció de 120 ex-libris antics catalans, majoritàriament de l'època Modernista, però també d'altres èpoques posteriors fins els anys 50 del segle XX, així com tres dels ex-libris catalans més antics que es coneixen. Aquesta selecció està feta a partir de la Col.lecció Miracle de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.
Aquí s'hi troben obres d'Alexandre de Riquer, Josep Triadó, Joaquim Renart, Ramon Borrell, Lluís Garcia Falgàs, Ramon Casals i Vernis, i molts altres, fins a 31 artistes diferents.

L'altre part de l'exposició són els ex-libris catalans actuals, que responen a una convocatòria oberta a tots els artistes catalans o residents a Catalunya.
Es van presentar 41 artistes, amb un total de 75 ex-libris.
Després d'una difícil selecció per part del jurat, van quedar 22 artistes seleccionats amb un total de 31 ex-libris.

Sobre la TEMÀTICA de l'exposició cal dir que tots els ex-libris, tant els antics com els actuals tenen la mateix temàtica. Aquesta està dedicada a la representació iconogràfica del llibre, a la lectura, la literatura, la poesia i la bibliofília.

El catàleg reprodueix 81 obres en total, a tot color, i només costa 10€.

Hi ha una plana web de l'exposició, per a qui vulgui més dades:
http://www.ADOLF-art.com/ex-libris-i-llibres.htm


Toni Ramon, Lluís Campins i Adolf

 


Entrevista al comissari de l'exposició, ADOLF, pel periodista Joan Miquel Fernández, en el programa Sant Cugat A fons de Ràdio Sant Cugat (aproximadament uns 10 minuts) (29-11-2005, 10:30 hores)

 

Ràdio Sant Cugat - CULTURA
(http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/cultura/19616.htm)

Noticia difosa el 23/11/05

La Casa Aymat acollirà una exposició amb 150 ex-libris des del segle XVI fins l'actualitat

Uns 150 exemplars d'ex-libris d'artistes catalans conformen l'exposició que es podrà veure a partir del 29 de novembre a la Casa Aymat, dins dels actes de l'Any del Llibre i la Lectura. El comissari de la mostra, l'artista Adolf, assegura que es tracta d'una exposició innovadora que inclou, principalment, peces de l'època Modernista, però també algunes rareses com exemplars de finals del segle XVI.

El comissari de la mostra, Adolf,
destaca el caràcter novedós d'aquesta proposta

A partir del 29 de novembre i fins el 15 de gener, la subseu de la Casa Aymat del Museu de Sant Cugat acollirà l'exposició 'Els Ex-libris i els Llibres', comissariada per l'artista valldoreixenc Adolf i inclosa dins l'Any del Llibre i la Lectura.

La mostra inclou unes 150 peces d'ex-libris realitzats per autors catalans, una part provinents d'un concurs públic convocat especialment per a l'ocasió, i la resta de diverses biblioteques i arxius, principalment de la Biblioteca de Catalunya. El comissari de l'exposició, l'artista Adolf, explica la singularitat de la proposta.

Adolf: No hi ha cap exposició sobre el món de la literatura i la bibliofília que se centri en els ex-libris, és una proposta bastant novedosa. Hi haurà obres amb gairebé 500 anys de diferència, totes elles fetes per autors catalans.
ESCOLTA-HO

Adolf ha indicat que la mostra permetrà resseguir l'evolució estilística dels ex-libris, des dels seus inicis a l'Antic Règim -la peça més antiga data de l'any 1588- fins al segle XX, quan el Modernisme va portar a Catalunya l'edat d'or dels ex-libris. A més, l'exposició servirà per reflexionar sobre el seu futur, amb possibles aplicacions al camp de l'audiovisual o l'electrònica de consum.

La tinenta d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, ha destacat que aquesta exposició és un bon exemple de la voluntat d'entrellaçar diferents disciplines artístiques, un dels eixos de l'Any del Llibre i la Lectura a Sant Cugat

Àngels Solé: La vocació d'entrellaçar diferents aspectes de la cultura, com les arts plàstiques i la literatura, és un dels objectius de l'Any del llibre. Aquesta exposició és paradigmàtica d'això.
ESCOLTA-HO

De la seva banda, el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, ha destacat l'interès d'una proposta artística tan singular com aquesta, i ha agraït especialment la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, que ha facilitat bona part de les peces que s'exposaran.

Mar Castro

 


Fragment de l'entrevista al director del Museu Lluís Campins, per la periodista Sílvia González, en el programa Sant Cugat A fons de Ràdio Sant Cugat (8-11-2005)

 

Estrella Cardona Gamio entrevista a l'artista visual ADOLF en motiu de l'exposició d'ex-libris


 
Notícia al Diari de Sant Cugat del 7 de juliol de 2005.



 

Ràdio Sant Cugat - CULTURA
(http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/cultura/17008.htm)

Noticia difosa el 27/05/05

El Museu anima als artistes de Catalunya a participar en una exposició d'ex-libris que es farà a finals d'any
La mostra s'emmarcarà dins l'Any del Llibre i la Lectura

El Museu de Sant Cugat fa una crida a tots els artistes de Catalunya perquè comencin a realitzar ex-libris per l'exposició que el Museu prepara per finals de novembre amb motiu de l'Any del Llibre i la Lectura. A l'exposició es poden presentar totes aquelles persones que dibuixin un ex-libris relacionat temàticament amb el món de la literatura. Les obres seleccionades es recolliran en un catàleg que s'editarà per a l'ocasió.

Una exposició d'Ex-libris és el tema que el Museu de Sant Cugat ha escollit per commemorar l'Any del Llibre i la Lectura. A partir del 29 de novembre i fins el 15 de gener del 2006 es podrà veure una exposició d'Ex-libris antics i d'actuals. És per això que el Museu de Sant Cugat fa una crida perquè tots els artistes de Catalunya comencin a treballar en un ex-libris per tal que ho presentin durant l'1 i el 7 d'octubre.

L'artista, Adolf, encarregat de l'exposició, ha explicat que la mostra d'Ex-libris constarà de dues parts. Una d'Ex-libris antics catalans, i l'altra de més moderns. En aquest sentit, Adolf ha afegit que la convocatòria per presentar els ex-libris més moderns està oberta per a tothom, i que els únics requisits són que no passi d'un tamany més de gran de din-A4 i que tingui una temàtica relacionada amb els llibres i la literatura.

Adolf: Constarà de dues parts: una selecció d'ex-libris catalans antics i l'altra és la convocatòria que es fa per artistes de Catalunya. Hauran de crear els seus ex-libris especialment per l'exposició i hauran d'estar relacionats amb el món del llibre i la literatura.
ESCOLTA-HO

Adolf ha explicat que els ex-libris que es presentin poden ser de qualsevol tècnica. En aquest sentit ha explicat que tot i que antigament s'utilitzava, sobretot, tècniques com l'aiguafort, l'aiguatinta o la xilografia, actualment es troben ex-libris treballats amb tècniques més modernes com l'art digital, o el fotomuntatge.

Adolf: Antigament s'utilitzaven tècniques com l'aiguafort, l'aiguatinta o la xilografia. Ara també s'utilitza l'art digital i el fotomuntatge per fer ex-libris. De tota manera, s'està perdent una mica la funció principal dels ex-llibris, i ara s'utlitza més com objecte d'intercanvi o col·lecionisme.

Adolf ha afegit que l'objectiu principal d'aquesta exposició és acostar a la ciutadania els ex-libris, ja que considera que és una tècnica oblidada i que només la utilitzen uns quants com a objecte de col·lecció. Adolf ha explicat que és bo que la gent sàpiga que en realitat són petites obres d'art.

És per això que l'artista Adolf juntament amb el Museu de Sant Cugat fan una crida a tots els artistes catalans perquè presentin les seves obres durant l'1 i el set d'octubre per tal de participar en l'exposició i en l'edició del catàleg.

Mar Castro